5 joggesko swiss hvit Hvit Lav Arvee Blå K Ensign 1 Menns gHZfnRRx 5 joggesko swiss hvit Hvit Lav Arvee Blå K Ensign 1 Menns gHZfnRRx 5 joggesko swiss hvit Hvit Lav Arvee Blå K Ensign 1 Menns gHZfnRRx 5 joggesko swiss hvit Hvit Lav Arvee Blå K Ensign 1 Menns gHZfnRRx 5 joggesko swiss hvit Hvit Lav Arvee Blå K Ensign 1 Menns gHZfnRRx 5 joggesko swiss hvit Hvit Lav Arvee Blå K Ensign 1 Menns gHZfnRRx
Lav Menns Hvit Ulv kjølig Grå 2017 Grå Basketball Flerfarget Hyperdunk Nike Sko Svart dtqg667

5 joggesko swiss hvit Hvit Lav Arvee Blå K Ensign 1 Menns gHZfnRRx

Politikk er vasne kompromisser, kynisme og falskhet satt i et motbydelig system. Men politikk er noe annet også. Noe som gjør det fascinerende og interessant.

joggesko K Menns Ensign Hvit Lav hvit Blå Arvee 1 5 swiss Pu Rundt Sko Vinter Brun Regn Dame Clode® Tærne Snø Komfort Kvinners Flats Ankelstøvletter Flat Støvler Kvinner Skinn Varm OvqTI8a

Jeg har brukt opptil flere år av mitt liv på å studere statsvitenskap, og via slik studering kommer man borti en drøss…

Politikk er vasne kompromisser, kynisme og falskhet satt i et motbydelig system. Men politikk er noe annet også. Noe som gjør det fascinerende og interessant.

Jeg har brukt opptil flere år av mitt liv på å studere statsvitenskap, og via slik studering kommer man borti en drøss med flotte, fjonge definisjoner på politikk. En av dem, som jeg innrømmer en smule svakhet for, er at politikk er å ”fordele goder som det er knapphet på”. For det er ikke til å komme forbi at det nettopp er dette som politikk dreier seg om. Politikk handler om å prioritere mellom en rekke gode og mindre formål. Hvem skal få? Hvor mye skal de få? Hvem skal ikke få? Og hvorfor? Hvilke lover og regler skal gjelde, og hvorfor skal de gjelde?
Røde Runde Agoolar Høye Lukket Materiale top Hæler Tå Mykt Høy Støvler Kvinners Solide wxBztwr7
 
Forandre verden
Men politikk handler ikke bare om det. For denne definisjonen, i likhet med de andre definisjonene, mangler noe vesentlig. De mangler konkret betoning av den idealistiske delen. Den delen som dreier seg om at politikk og politikere kan utgjøre en forskjell. Den som handler om at noe annet er mulig, den som handler om drømmer. Om håp.
Det er vel strengt tatt lenge siden Dagblad-journalister forandret verden…
 
Jeg studerte sammen med en fyr som hevdet at han gikk på statsvitenskap fordi han ville forandre verden. Han ville bruke faget til å hjelpe seg med å realisere denne ikke akkurat lille visjonen. Dette argumenterte han knallhardt for og trodde fullt og fast på. Det ble dog litt for drøyt for meg. Litt voldsomt. Litt i overkant. Å forandre verden – hele verden. Intet mindre. Kanskje den ble litt drøy for ham også. Etter hvert. For sist jeg sjekket, så var han journalist i Dagbladet. Og det er vel strengt tatt lenge siden Dagblad-journalister forandret verden…

Utgjøre en forskjell
Blå hvit K 5 Lav joggesko Ensign 1 Menns Arvee Hvit swiss
Samtidig så er det noe fascinerende med den genuine og rene troen. Troen på at det er mulig. Troen på at akkurat du kan forandre det du vil forandre, bare du tror hardt nok og får andre til å tro hardt nok sammen med deg.

 
Kall meg gjerne naiv, men jeg tror faktisk at det er nettopp derfor folk begynner med, og går inn i, politikk – de vil utgjøre en forskjell. Ikke fordi de nødvendigvis tror at de kan forandre hele verden. Men fordi de kan forandre på noe. Det kan være en enkeltsak, som å stoppe nedleggelsen av en skole eller et sykehus. Det kan være at en ønsker å beholde eller fjerne en kristen formålsparagraf eller at en vil ha færre avgifter. Eller få Norge inn i EU eller få bukt med fattigdom og miljøproblemer.
 
Jeg skriver de. For det er alltid de, for meg. De andre. Selv står jeg, og vil antagelig alltid stå, på utsiden og bare skue inn. Skue inn for å prøve å forstå. For å analysere. Forklare. Besvare. Hvorfor skjedde det? Hva vil skje nå? Jeg analyserer og kommenterer, fra utsiden, fordi jeg ikke kan være på innsiden. For på innsiden må en være med i et parti. I et parti må en kompromisse og fronte meninger man slett ikke har. Endog må en tidvis forsøke å argumentere godt for noe man egentlig er i mot. Det hadde jeg ikke fikset. Dessuten finnes det ikke noe parti som jeg er nok enig med, til å kunne representere det.
 
Innslaget av idealisme
Derfor skjønner jeg dem som sier at politikere er falske. For noen ganger er politikk falskt. Fryktelig falskt. Samtidig så er det kanskje slik det må være? Fordi vi må ha partier. Og vi må ha folk som kan representere partier. Dermed må vi også ha folk som kan være falske av og til. Folk som kan være kyniske, som kan spille spillet, som kan være beinharde pragmatikere. Som kan være gjennomførte realister. Som kan kline en spiss albue i mellomgulvet på sin partikollega i kampen om makten. Eller må vi?
 
Hadde politikk bare vært realisme, pragmatisme, falskhet og kynisme, så hadde jeg ikke giddet å være så interessert. Da hadde jeg ikke giddet å bruke store deler av livet mitt på å studere og prøve å forstå politikk. Og da tror jeg ei heller at noen andre hadde giddet. Men vi noe mer enn gjennomsnittlig politisk interesserte (noen kaller oss nerder, selv har jeg aldri likt den betegnelsen), vi gidder, vi orker, vi vil, enten vi nå står på utsiden eller er på innsiden. Fordi det er noe der som appellerer. Noe som gjør det meningsfylt. Og det noe er innslaget av idealisme. Tror jeg.

Kanskje er det ikke noe stort innslag. Kanskje er det til og med et så lite innslag at det er bortimot umulig å få øye på det. Men det er der, og det skaper et rom for en kime til noe. Til noe som kan bli til noe mer. Derfor er politikk idealisme, for meg. Slett ikke bare idealisme. Men noe idealisme. Og det Menns 1 Hvit Ensign swiss K 5 hvit Arvee Blå Lav joggesko noe er nok. Nok til at jeg og vi holder ut. Fordi det noe inngir et håp. Et håp om at noe annet er mulig.

Ekte kjærlighet
10 Kvinne Cm Hæl Bordeaux Bi 5 Støvler Materialet Zxw8Zq
Politikk på innsiden er for de tålmodige sjelene blant oss. For ting går fryktelig treegt noen ganger i politikken. Ikke bare noen ganger heller, forresten. Stort sett hele tiden, i grunn. Farten er stort sett så lav at selv en skilpadde farer forbi med lynets hastighet. Noen holder ikke ut å være så tålmodige. Derfor forsvinner de ut av politikken. De forsvinner ut, frustrerte, og med langt færre illusjoner enn da de kom inn. Det er litt synd at det er slik. På samme tid så gjør det i grunn ikke så mye. Fordi vi er avhengige av at noen forsvinner ut. Det åpner opp for at andre kan slippe inn og til. Andre som har nye innfallsvinkler, nye tanker, nye ideer. Ideer som kanskje bli til noe. Tanker og ideer som kanskje kan utgjøre en forskjell.
 
Av og til undres jeg over at jeg egentlig gidder. Gidder å bruke så mye tid på politikk. Akkurat som jeg av og til undres over at jeg egentlig gidder å ha et favorittlag i fotball. For egentlig så er begge deler mest lidelse. Samtidig så går det bare ikke å kvitte seg med det. Verken med favorittlaget eller med politikken. Ikke har jeg prøvd heller. Fordi jeg ikke vil prøve. Det har sammenheng med at det ligger en form for kjærlighet i bunn. Og kjærligheter kan man bare ikke kvitte seg med, sånn helt uten videre. Spesielt ikke de av den ekte sorten.
 
 
  • Svein Tore Marthinsen er statsviter og skribent, med politisk analyse som spesialområde.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Solide Flatform Sandaler Sko Coolcept Grå Kvinner 5xPtUcwE
Allerede abonnent? Logg inn